Op zoek naar een wonder: wat is waar?
Friday, August 25, 2006
Gisteren zag ik opnieuw het EO-programma 'Op zoek naar een wonder'. Dat is 'reality-tv' over een groep mensen met aandoeningen variërend van psoriasis tot AIDS die over de wereld reizen op zoek naar (gebeds)genezing.
Enerzijds is het format van het programma indrukwekkend gewiekst, zonder enige verwijzing naar 'kruis' of 'bloed' wat de slaperige postmoderne mens inderdaad niet wakker zou maken maar slechts slaperig weg zou laten zappen, maar met de insteek dat er 'meer is tussen hemel en aarde' en de vraag of wonderen bestaan. Wanneer je niet beter wist, had de groep ook af kunnen reizen naar Tiel, om van het medium Jomanda genezing te ontvangen. In de praktijk horen we de gebedsgenezers echter bidden in de naam van Jezus.
Anderzijds is het format natuurlijk ethisch fragwürdig: de laatste restjes hoop van dit groepje meer en minder gelovigen worden uitgewrongen en omgezet in keiharde kijkcijfers, terwijl God voor de camera op de proef wordt gesteld.
En hoe zit dat eigenlijk met genezing? Worden christenen ook van de dood genezen? Rotten zij niet weg in hun graf? Is ziekte niet het kleine broertje van de dood? Vragen, vragen.
Bij de aflevering van gisteren was het groepje voor de laatste genezingsdienst in Zuid-Afrika bij 'Kobus', een charismaticus die mensen door een badje met 'gezalfd water' liet lopen waar ze al stuiptrekkend achterover vielen onder zijn machtige aanraking en bezweringen. De man sprak bij wijlen luid in tongen.
Pijnlijke verwarring: wat is waar? Besef: het gaat niet om lichamelijke genezing en 'flippende dingen' (uitdrukking van een van de groepsleden), maar om de dingen van het hart - om toewijding.
Het hart geeft zich maar moeizaam gewonnen. Of: te snel, te verward, als een lot uit de loterij - terwijl God niet aan gokken doet.
posted by Marten @ 2:16 AM;
1 Comments:
- At 11:13 AM, Marten said...
-
Uhuh, uhuh. Maar afgezien van de ethische en spirituele bezwaren, vind ik 'Op zoek naar wonderen' geen slecht programma hoor! Best heel goed zelfs. 't Is misschien moreel verdorven, maar 't is wel kwaliteit.
Wat discovery betreft: daar kijk ik al
heel lang niet meer naar. Misschien heb ik er zelfs wel nooit naar gekeken. Mensen die er wel naar kijken, raken er gemakkelijk aan verslaafd: álles is leuk om te weten, álles is interessant. Maar wat krijg je dan? Juist. Inflatie.