Schepping in 6 x 24 uur en dan voor eeuwig naar de hel



Het is de tijd waarin Andries Knevel schuld moet belijden omdat hij het heilige creationisme door het slijk heeft gehaald. Maar het creationisme is helemaal niet heilig. Het is, samen met de leer van de foutloosheid van de Schrift, een ongeoorloofde aanpassing van de Bijbel aan de achterhaalde normen van de moderniteit. Niet God zelf, maar de ratio moet de betrouwbaarheid van de Schrift garanderen. Het Mooiste en Meest Ware Verhaal verwordt zo tot een historisch en natuurwetenschappelijk verslag.

En dan is er de leer van de eeuwige hel. Hoe hebben we daar in vredesnaam eeuwenlang in kunnen geloven? Augustinus kan toch niet als enige de schuld krijgen. Als jongetje van zes gooide ik briefjes bij mensen door de bus met de tekst: 'Als u niet in Jezus gelooft gaat u naar de hel!' Ik trok in ieder geval de consequenties van het geloof dat mij werd overgeleverd. De theologische consequenties beginnen maar moeilijk te dagen. Hoezo theodicee vanwege het lijden op aarde? Wat dacht je van het lijden van een overgrote meerderheid van de mensen die tot in alle eeuwigheid wordt gefolterd in de hel?!

Augustinus en Calvijn, overtuigd als zij waren van de soevereiniteit van God, konden niet anders dan tot de conclusie komen dat God het grootste deel van de mensheid bestemd heeft voor de hel. Immers: wat God wil, zal geschieden; als het grootste deel van de mensheid in haar zonden sterft, dan wil God blijkbaar niet dat zij gered wordt. In evangelische kringen komt men liever met een Arminiaanse oplossing: het grootste deel van de mensheid wil niet gered worden, en wordt dus ook niet gered. De spagaat is echter niet minder groot. God laat dan miljarden mensen voor eeuwig branden in de hel, terwijl hij dit niet wil. Dit wordt dan verklaard vanuit een gespletenheid in God: enerzijds houdt hij van de zondaar, anderzijds eist zijn gerechtigheid dat de zondaar gestraft wordt. De spanning wordt opgelost in Christus, maar helaas alleen voor diegenen die hem op tijd aannemen.

Waarom hebben we geen acht geslagen op het getuigenis van de Bijbel, die leert dat er geen tweeheid is in God? Zijn liefde is zijn oordeel en zijn oordeel is zijn liefde. 'God heeft hen allen besloten onder ongehoorzaamheid, om zich over hen allen te ontfermen.' Geen gemakkelijke kost, maar: het goede nieuws is werkelijk goed nieuws. De evangelischen hebben van het evangelie een verkapte vorm van slecht nieuws gemaakt. 'God houdt van je' - maar als je zijn liefde niet beantwoordt zul je voor eeuwig branden in de hel. De mens wordt een boos klein kind dat het feestje van zijn Vader tot in alle eeuwigheid verpest. De werkelijkheid is anders: elke tong zal God prijzen.

Ik ben blij dat ik het boek van ds. Jan Bonda over dit thema aan het lezen ben: 'Het ene doel van God - een antwoord op de leer van de eeuwige straf.' (Hier nota bene als luisterboek te downloaden! [Correctie: bij nader inzien blijkt het helaas om een enthousiast plan te gaan dat klaarblijkelijk niet tot uitvoering is gebracht.]) Ik kende Jan Bonda reeds van het geweldige boek 'De vrouw en haar zaad', over Genesis 3 en 4. Bonda laat in het eerder genoemde boek op overtuigende en genuanceerde wijze zien hoe de leer van de eeuwige hel indruist tegen het getuigenis van de Bijbel.

Labels: , ,


posted by Marten @ 1:13 PM;

9 Comments:

At 1:59 AM, Anonymous Anonymous said...

Amen Meite.

 
At 6:02 AM, Blogger Marten said...

Ironisch? Ontroerd?

'Het ene doel van God' als luisterboek blijkt overigens een project te zijn dat bij een bladzijde of 20 is blijven steken. Jammer!

 
At 4:45 AM, Blogger Marten said...

Deze post gaat helemaal niet over de Bethel! Wel over een theologie die helemaal bij de Bethel past. Wanneer br. B. een uitnodiging doet, zegt hij vaak 'smilend': 'De keuze die je nu maakt bepaalt waar je de eeuwigheid doorbrengt..'. Hoezo banaal! Maar nogmaals, deze post gaat niet specifiek over de Bethel, maar over de consequenties van de leer van de eeuwige hel.

 
At 1:24 AM, Anonymous Anonymous said...

piety!

 
At 1:35 AM, Blogger Marten said...

'Piety' is 'vroomheid'.

 
At 3:06 AM, Blogger jr said...

nice blog

 
At 5:13 AM, Anonymous Etty said...

Hoi Marten,

Ik lees nu facing Hell van John Wenham. ben benieuwd of mijn visie daardoor wijzigt.

 
At 4:02 AM, Anonymous Peter Hoogendijk said...

Het boek van Bonda wordt opnieuw uitgegeven! Zie www.inperspectief.com voor meer info.

 
At 11:30 AM, Blogger Marten said...

Fantastisch nieuws!

 

Post a Comment

<< Home


zoek in
Docterblog

Lijfspreuk

    Wees niet al te rechtvaardig en wees niet al te goddeloos.

    Prediker 7:16v


Archives

Posts

Links