Wonden
Saturday, November 04, 2006
Op adem komen. Dat is toch beter dan roken. Roken is voor puinhopen.
KdV zei dat hij de scherpe stellingnames miste op mijn vernieuwde weblog. Maar als schopper is het goed om jezelf te beheersen en te onderzoeken waarom je tegen dingen aanschopt. Wij zijn ten slotte geschapen naar Gods beeld en gelijkenis, en God is ook niet in de eerste plaats schopper, maar schepper. Bovendien: ontdekte Paulus niet tot zijn stomme verbijstering, dat het de Heer was tegen wie hij aan schopte?
Ik heb een fascinatie voor die kanten van de Heer en van zijn Woord die maar weinig op prijs worden gesteld, weinig geaccepteerd, weinig geloofd. Bijvoorbeeld: de bijbelse overtuiging dat God ons lijden gebruikt om ons tot heerlijkheid te brengen. Of de omschrijving van God als een verterend vuur. Of de omschrijving van Jezus die onheiligen plet als druiven, terwijl een onstuitbare stroom bloed uit de perskuip stroomt.
Die fascinatie heeft deels een ongezonde motivatie - bijvoorbeeld in de drang om te provoceren. Maar deels is deze fascinatie ook gefundeerd in de intuïtie dat juist in deze ongemakkelijke momenten in het bijbels getuigenis de sleutels gelegen zijn tot het uitwerken van ons behoud. (Dat is er ook zo één trouwens: al die aansporingen in de Bijbel om ons in te spannen. Om onszelf te heiligen. De klassieke genadeleer kan er niets mee! Maar het is een sleutel.)
Een tijdje geleden las ik een recensie van een nieuw verschenen boek met de titel 'Jouw God is te veilig'. De beschreven inhoud van het boek sprak mij direct zeer aan. Nu, enige maanden later, heeft mijn vrouw het boek voor mij op de kop getikt. Het is mij op het lijf geschreven. Mark Buchanan, de schrijver, vertelt in dit boek over het leven in het grensgebied, tussen de wereld waar we niet meer toe behoren en de heilige woestenij waar God met ons wil wandelen in. En hij vertelt hoe we los kunnen komen uit dat grensgebied, hoe we de veilige god die we zelf hebben gecreëerd stuk kunnen slaan om te gaan vertrouwen op de levende God die niet veilig is, maar wel goed. Een citaat dat ook op het omslag staat en in de recensies werd genoemd:
God houdt zich niet bezig met het vrijmaken van parkeerplaatsen vlak bij het winkelcentrum. Evenmin is het voor Hem van belang dat de lakens, in de kleur die wij graag willen hebben, precies in de aanbieding zijn wanneer ons salaris net is gestort.Een vriend van mij, John, moest hier vreselijk hard om lachen. Het plezierde hem enorm deze waarheid zo boud te horen stellen.
Buchanan stelt dat christenen, als de Emmaüsgangers, lijden aan een vreemde tegenstrijdigheid: ze hebben zowel een traag als een brandend hart. De traagheid van ons hart houdt ons in het grensgebied. Een predikant bij wie ik ooit een stage liep zei eens iets dat me diep raakte: wie Jezus niet werkelijk volgt, en altijd maar blijft hangen tussen gelovig en ongelovig in, mist zowel de genoegens van de wereld als de vreugde van het discipelschap. Het trof mij, omdat ik mezelf erin herkende. Buchanan is heel eerlijk hierover en weet dat er vele christenen zijn die hun leven in dit grensgebied doorbrengen.
Toen Buchanan nadacht over de vraag of God onze wonden kan genezen, kwam steeds meer de vraag bij hem op of onze wonden óns kunnen genezen. Hij komt tot de overtuiging dat wij juist in de wonden die wij oplopen en die wij toebrengen, intimiteit met Christus kunnen ervaren en deel kunnen krijgen aan zijn opstanding. Op het moment dat ik dat las, welden tranen in mijn ogen op. Ik moest denken aan één van die bijbelgedeeltes die, tenminste in de evangelische wereld, als geheel minder populair zijn:
Zie het toch in: ik ben de enige,naast mij is er geen andere god.Ik laat sterven, ik geef leven,ik sla wonden en ik genees.
Ik laat sterven, ik geef leven, ik sla wonden en ik genees. Voeg daar aan toe: God is liefde (1 Johannes 4:8), om alle waninterpretaties de kop in te drukken.
Ik zeg niet dat ik het begrijp.
Ik begrijp het niet.
Ik geloof het.
posted by Marten @ 12:04 PM;
2 Comments:
- At 3:34 AM, said...
-
Hé Meite, ik ga het boek ,,Jouw God is te veilig'' zeker kopen!
Ken je het boek ,,De ongetemde man'' van John Eldredge ook?
( http://www.vergadering.nu/boekeldrigdeongetemdeman.htm ) - At 10:11 AM, Marten said...
-
Het is al erg genoeg als je familie je niet als een echte man wil beschouwen, maar om dat dan op zó'n manier duidelijk te maken, dat is toch wel heel pijnlijk.